E-ljudböcker vanliga frågor

Hur lyssnar jag på e-ljudböcker?

Ladda ner Axiell Medias app Biblio i App Store eller Play Butik. Sök upp Hedemora bibliotek i rullistan på Biblios startsida och logga in med ditt bibliotekskortsnummer och PIN-kod. När du hittar en bok du vill låna klickar du knappen Låna och sedan på Spela. Boken finns sedan under Mina lån. Spelaren kommer automatiskt ihåg var någonstans i boken du slutade lyssna om du pausar eller stänger av.

Hur lånar jag e-ljudböcker?

Du behöver ett bibliotekskort på Hedemora stadsbibliotek och en PIN-kod. Du kan skaffa bibliotekskort via länken Skaffa bibliotekskort eller genom att besöka biblioteket.

Hur loggar jag in i appen?

Sök upp Hedemora stadsbibliotek i rullistan på Biblios startsida och logga in med ditt vanliga bibliotekskortsnummer och PIN-kod.

Hur hittar jag e-ljudböcker att låna?

Under menyfliken Sök i appen kan du söka fritt på titlar och författare. Om du vill ha tips på böcker kan du välja menyfliken Kategorier.

Vad är en strömmande ljudbok?

Det är en ljudbok som spelas upp via internet. Du måste vara ansluten till internet under tiden du lyssnar på ljudboken. I appen Biblio kan man ladda ned ljudböcker under utlåningstiden för att lyssna offline.

Hur laddar jag ned e-ljudböcker?

Under Mina lån kan du aktivera funktionen Gör tillgänglig offline under respektive ljudbok. Ljudboken laddas då ned till appen och finns där under låneperioden. Ljudboken tas bort automatiskt vid låneperiodens slut. Tänk dock på att enheten måste ha tillräckligt med utrymme för att nedladdningen ska lyckas.

Hur många e-ljudböcker kan jag låna?

Du får låna upp till tre e-ljudböcker/e-böcker per 7-dagarsperiod.

Hur länge får jag låna en e-ljudbok?

Lånetiden är på 28 dagar. E-ljudboken kan inte återlämnas innan dess.

Kan jag låna om en e-ljudbok?

Om lånet hinner gå ut innan du lyssnat klart kan du låna e-ljudboken på nytt.

Hur tar jag bort en e-ljudbok från Mina lån?

Du behöver inte radera lån eller hålla reda på återlämningsdag. När lånet gått ut efter 28 dagar tas ljudboken bort automatiskt från appen.

Kan jag få förseningsavgifter på e-ljudböcker?

Nej, du får inga förseningsavgifter eller krav på e-lån.

Varför kan jag inte låna så många e-ljudböcker jag vill?

Biblioteket betalar varje gång en e-bok/e-ljudbok lånas (till skillnad mot en tryckt bok/cd-bok, där vi bara betalar för inköpet av boken). Därför måste biblioteket sätta spärrar så att inte kostnaderna blir för höga.

Biblioteket har tre gränser. Dels en maxgräns för hur många e-lån som man kan låna per 7-dagarsperiod, dels ett maxbelopp vad ett e-lån får kosta och dels en beloppsgräns för vad alla e-lånen får kosta per 7-dagarsperiod.

Vilka böcker finns utgivna som e-ljudböcker?

Det är upp till förlagen vilka böcker som släpps i digitalt format till biblioteken och när de släpps. Därefter bestämmer vi på biblioteket vilka e-ljudböcker vi vill ta in i vårt sortiment. Det kan även finnas fall där en e-ljudbok är för dyr för oss att tillhandahålla för utlån.

Kan jag låna e-ljudböcker när jag är utomlands?

Biblio har inga begränsningar för att lyssna på ljudböcker utomlands. Däremot kan uppkoppling, brandväggar, lokala förutsättningar eventuellt hindra.

Jag har problem att lyssna på en e-ljudbok, hur får jag hjälp?

Titta under Felmeddelande eller så hör du av dig till biblioteket så försöker vi att hjälpa dig.

På hur många enheter kan jag använda appen?

Du kan använda appen på upp till fem enheter.

Hur gör jag ett bokmärke?

Vill du markera ett avsnitt i ljudboken för att återvända till kan du skapa ett bokmärke, tryck på bokmärkesikonen nere till vänster i spelaren och tryck på Skapa bokmärke.

Sparar appen någon information om mig som användare?

Den enda information som sparas är de bokmärken som läggs in. Dina inloggningsuppgifter sparas om du väljer det som alternativ vid första inloggningstillfället.

Finns Biblio på flera språk?

Biblio finns på svenska, engelska, finska och arabiska. Vilket språk du har i din app är beroende på vilken inställning din enhet har.

Vilka enheter är Biblio kompatibel med?

I App Store och Play Butik finns detaljerad information om vilka enheter som Biblio är kompatibel med. För Android krävs version 5 eller senare. iOS-appen kräver minst iOS version 10.3 och är kompatibel med bland annat iPhone 5s och senare.

Hur gör låntagare med äldre enheter för att lyssna på e-ljudböcker?

Låntagare med äldre enheter kommer även i fortsättningen att kunna lyssna på strömmande ljudböcker via webbspelaren. Klicka på länken E-ljudböcker i dator

Ordinarie öppettider 1 september - 31 maj

Tidningsrummet är öppet från kl. 8:00.

Öppettider 1 juni - 31 augusti
Måndag - fredag 10:00-17:00