Här söker du enbart bland e-medier

E-böcker vanliga frågor

Hur stor är en e-bok?

En vanlig roman är i regel mellan 250 kB och 1 MB stor. Faktaböcker med många bilder blir ofta lite större.

Vilka böcker finns utgivna som e-böcker?

Det är upp till förlagen vilka böcker som släpps i digitalt format och när de släpps. De allra flesta nya svenska böcker släpps idag som e-böcker, och ett flertal projekt pågår för att digitalisera äldre titlar. Det är sedan upp till oss på biblioteket vilka böcker vi vill ta in i vårt sortiment. Det kan även finnas fall där en e-bok är för dyr för oss att tillhandahålla för utlån.

Hur lång är lånetiden?

Lånetiden är exakt 28 dagar från tillfället då du lånar e-boken. Du behöver aldrig lämna tillbaka e-böckerna, utan länken upphör automatiskt att fungera när lånetiden går ut.

Sparas mina låneuppgifter när jag lånar?

Denna webbplats och vår e-boksleverantör Elib sparar inga låneuppgifter. Lånehistorik sparas enbart om du själv har medgivit det. Kopplingen mellan bibliotekskortsnummer och person handhas i Hedemoras biblioteks datasystem och styrs av GDPR (Dataskyddsförordningen).

Vad innebär de olika formaten? EPUB, PDF, Strömmande?

EPUB är ett flödande format. Det betyder att texten anpassar sig till den skärmstorlek och textstorlek du använder.

PDF är ett statiskt format. Det betyder att texten ser likadan ut oavsett skärmstorlek. Texten kan inte förstoras.

När du laddar ned e-boken som EPUB eller PDF behöver du bara ha internetuppkoppling vid själva nedladdningen.

STRÖMMANDE innebär att du läser e-boken direkt på skärmen och kräver inga speciella program. När du läser strömmande måste du ha internetuppkoppling hela tiden.

Hur många e-böcker får jag låna? 

Du får låna max tre e-lån per 7-dagarsperiod. När bibliotekets 7-dagarsperiod eller titelkvot är nådd går det inte heller att ladda ned e-böcker.

Varför kan jag inte låna så mycket jag vill?

Biblioteket betalar varje gång en e-bok lånas (till skillnad mot en tryckt bok, där vi bara betalar för inköpet av boken). Därför måste biblioteket sätta spärrar så att inte kostnaderna blir för höga. 

Biblioteket har tre gränser. Dels en maxgräns för hur många e-lån som man kan låna per 7-dagarsperiod, dels ett maxbelopp vad ett e-lån får kosta och dels en beloppsgräns för vad alla e-lånen får kosta per 7-dagarsperiod.

Får jag förseningsavgifter på e-böcker?

Nej, du får inga förseningsavgifter eller krav på e-lån.

Kan jag låna om en e-bok?

Under Mina sidor/Mina lån kan du se dina e-bokslån och även hämta e-boken på nytt under låneperioden via länken Hämta e-lån utan att det räknas som ett nytt lån. Det innebär också att du kan hämta hem samma bok till flera enheter.

Om lånetiden på 28 dagar har gått ut är det bara att låna samma e-bok en gång till. Det kommer dock att räknas som ett nytt lån, så bokmärken etc. sparas i regel inte. Observera att det ibland kan skilja någon timme mellan att lånet går ut i ditt läsprogram och att det går ut hos biblioteket. Vi rekommenderar att du inte laddar ned e-boken innan lånet är utgånget på båda ställen.

Hur lämnar jag tillbaka en e-bok?

Du behöver inte lämna tillbaka e-boken, utan den upphör automatiskt att fungera när lånetiden går ut. E-boken kan heller inte återlämnas innan dess, utan lånetiden är alltid exakt 28 dagar.

E-boksfilen ligger dock kvar i ditt läsprogram tills du raderar den själv. OBS! Använd inte funktionen Återlämna eller Return. Eftersom lån inte kan återlämnas i förväg leder detta enbart till att programmet inte längre kommer att vilja öppna e-boken.

Hur tar jag bort en e-bok som jag har laddat ned?

Kan jag skriva ut min e-bok på skrivaren?

Nej, de flesta e-böckerna går inte att skriva ut. E-böckerna är tänkta för läsning på skärm. För de e-böcker som är utskriftsbara anges det i den beskrivande texten till varje e-bok.

Kan jag läsa upp en e-bok med skärmläsare?

Eftersom bibliotekets e-böcker är kopieringsskyddade och de flesta skärmläsare fungerar genom att kopiera texten är svaret generellt nej.

Måste jag vara ansluten till internet när jag läser en e-bok?

Nej, om du väljer formatet Ladda ner (EPUB) eller Ladda ner (PDF) behöver du bara ha internetuppkoppling vid själva nedladdningen.

Måste jag komma ihåg var jag slutade att läsa?

Läsprogrammet kommer alltid ihåg vilken sida du var på om du slutar läsa och stänger ned programmet eller om batteriet tar slut. Den enda gång du behöver komma ihåg sidnumret är när lånet har förfallit och du måste ladda ned e-boken igen.

Vad är skillnaden mellan en läsplatta och surfplatta?

En läsplatta är utformad för att göra läsning av digitala böcker så behaglig som möjligt. Skärmen är oftast av typen elektroniskt papper som gör att texten syns reflexfritt och lika bra även i direkt solsken. En läsplatta är ofta ungefär lika stor som en vanlig pocketbok och drar inte så mycket batteri. Huvudsyftet med läsplattor är läsning av e-böcker. För att föra över bibliotekets e-böcker till en läsplatta måste du i regel göra det via en dator. Exempel på modeller: Sony Reader, Letto, Nuut, Cybook, Iriver.

En surfplatta är som en mindre dator eller som en stor smarttelefon. Surfplattan saknar tangentbord, istället så finns det ett virtuellt skrivbord. Du styr surfplattan med fingrarna. Med en surfplatta kan du göra i stort sett samma saker som du kan göra med en bärbar dator. Du kan surfa med den, du kan mejla med den, du kan ta bilder med den och du kan läsa e-böcker i den. Till en surfplatta så använder man appar - det är som programmen som du har på datorn. Du kan föra över bibliotekets e-böcker direkt till en surfplatta om den är ansluten till internet. Exempel på modeller är: Samsung Galaxy, iPad, Sony Xperia, Acer, Lenovo, Nexus.

Mina sidor

Språk

Hedemora stadsbibliotek

Hedemora stadsbibliotek

Öppettider 1 juni - 31 augusti

Måndag: 10:00 - 17:00
Tisdag: 10:00 - 17:00
Onsdag: 10:00 - 17:00
Torsdag: 10:00 - 17:00
Fredag: 10:00 - 17:00
Lördag: Stängt
Söndag: Stängt


Tidningsrummet är öppet från kl. 8:00.

Öppettider 1 september - 31 maj
Måndag - torsdag 10:00-18:00
Fredag 10:00-17:00
Lördag 10:00-14:00