Hitta i biblioteket

Hitta i biblioteket

» Karta över biblioteket

På biblioteket är böckerna och andra medier uppställda enligt SAB-systemet. På varje bok finns en bokstavskod som visar vilket ämne den behandlar eller vilken genre den tillhör. Koderna kallas signum. På bokhyllornas gavlar finns det skyltar med information om vilka ämnen som finns i respektive hylla.

SAB-systemet

Är uppdelat i 24 huvudavdelningar vilka betecknas med stora bokstäver. De är i sin tur indelade i underavdelningar som betecknas med små bokstäver. Exempel: N är Geografi, Nc är Sverige, Ncaf är Dalarna. Om det står ett H på bokens rygg så är det en skönlitterär bok. Står det ett litet u innan huvudavdelningen är boken placerad på ungdomsavdelningen.

Faktaböcker

Böcker om olika ämnen, t.ex. historia, psykologi, teknik

Skönlitteratur

Berättelser av olika slag, t.ex. romaner, fantasy, sagor och bilderböcker. Även poesi och dramatik hör till skönlitteratur. Vissa böcker står samlade i genrer, alltså efter innehåll.

deckare/mysterier = gul prick
fantasy/sci-fi = svart prick
lättlästa böcker = röd prick
spöken/häxor = blå prick
hästar = grön prick
klassiker = guldstjärna

Hcf betyder att det är en bok för barn upp till ungefär 9 år.
Hcg är för lite äldre barn.
uHc, uHce är böcker för ungdomar.
Hc, Hce är böcker för vuxna.
Hci, uHci betyder att det är serier.
(s) är samlingar
.02 är dramatik
.03 är dikter

Magasinsböcker

Är placerade på övre plan. Det går bra att låna dem, personalen hämtar det du vill låna.

Referensböcker

Böcker som inte är för hemlån. De är placerade i läsrummet.

Läsplatser och läsrum

I biblioteket finns det 50 läsplatser. Några av dessa läsplatser finns i vårt tysta läsrum, där även referensavdelningen och våra tidskrifter är placerade.

Dalarum

I Dalarummet finns cirka tvåtusen dokument - böcker, artiklar, småtryck, kartor, bilder med mera - som handlar om Hedemora och Dalarna. I Dalarummet finns också möjlighet att släktforska, läs mer om det under » Släktforskning.

Grupprum

Bibliotekets grupprum kan bokas för att ha en samling eller äta matsäck vid besök av barngrupper och skolklasser. Det går även bra att använda rummet innan vi öppnar.

Studierum

Bibliotekets studierum kan bokas av vuxenstuderande vid högskola och yrkesutbildningar. För att kunna boka studierummet måste du registrera ditt bibliotekskort och din PIN-kod i lånedisken. Därefter kan du boka rummet hemifrån via bokningsprogrammet FRI eller via personalen.

Anslag och utställningar

På vår anslagstavla i foajén kan man anslå kulturarrangemang och information från myndigheter. På grund av utrymmesskäl anslår vi ej reklam av kommersiell karaktär eller partipolitisk information.

I tidningsrummet finns samhällsinformation från kommunen, riksdagen och EU-upplysningen.

På grund av begränsade utställningsytor kan vi inte erbjuda traditionell utställningsverksamhet. I mån av tid och utrymme kan vissa mindre utställningar visas. Konstutställningar hänvisas till kultursekreteraren Eva Ersbacken.

Datorer och självutlån

Se sidan » Datorer och trådlöst

Språk

Hedemora stadsbibliotek

Hedemora stadsbibliotek

Öppettider 1 september - 31 maj

Måndag: 10:00 - 18:00
Tisdag: 10:00 - 18:00
Onsdag: 10:00 - 18:00
Torsdag: 10:00 - 18:00
Fredag: 10:00 - 17:00
Lördag: 10:00 - 14:00
Söndag: Stängt

Tidningsrummet öppnar kl 8:00 måndag - fredag


Öppettider 1 juni - 31 augusti
Måndag - fredag 10:00-17:00

Lyssna