Databaser & söktjänster

Databaser och söktjänster

Du kan använda alla våra databaser om du sitter vid någon av bibliotekets datorer. Om du har ett bibliotekskort hos oss har du även tillgång till några av databaserna hemifrån.

Alex författarlexikon

Alex Författarlexikon är ett lexikon över skönlitterära författare från hela världen. Här hittar du dessutom titlar, filmatiseringar och litteraturhänvisningar i fulltext.

Vidare finns förteckningar över litterära priser, ett lexikon över termer samt ett antal temaartiklar kring epoker och genrer.

» På biblioteket

» Med bibliotekskort hemifrån

Bibblan guidar

En samling databaser och webbplatser som innehåller mycket fakta och information. Alla databaser och webbplatser i Bibblan guidar är valda och granskade av bibliotekarier på svenska folkbibliotek. Malmö stadsbibliotek driver Bibblan guidar, som en del av ett nationellt utvecklings- och samverkansuppdrag, tillsammans med Kungliga biblioteket.

» På biblioteket och hemifrån

GlobalGrant

Bygger på Stora fondboken och innehåller information om bidrag, stipendier och fonder du kan söka. Även anslag till skolor, föreningar och organisationer. 

» På biblioteket
» Med bibliotekskort hemifrån

Landguiden

Här kan du läsa om varje lands geografi, befolkning, kultur, historia, politik, ekonomi och sociala förhållanden. Du kan också ta fram kartor eller jämföra länder statistiskt.

» På biblioteket

LIBRIS

De svenska bibliotekens gemensamma katalog. I LIBRIS kan du se vilka svenska bibliotek som har den titel du är intresserad av och om den finns att låna.

» På biblioteket och hemifrån

Mediearkivet

Innehåller artiklar i fulltext från cirka 900 svenska dagstidningar och tidskrifter t.ex. DD, DT, SvD, Sydsvenskan, GP och Aftonbladet.

» På biblioteket

Nationalencyklopedin - NE

Ett svenskt uppslagsverk med hundratusentals artiklar inom olika ämnen. Här hittar du allt från ordböcker och korsordshjälp till en stor avdelning med filmer och teman. Även tillgänglig på alla skolor.

» På biblioteket
» Med bibliotekskort hemifrån

PressReader

Innehåller tusentals tidningar och tidskrifter från hela världen på mer än 60 språk. I arkivet sparas materialet upp till 90 dagar. Tillgänglig hemifrån med ditt bibliotekskortsnummer. 

» Med bibliotekskort hemifrån

Råd & Rön

Tidskrift och databas som vill ge enskilda konsumenter kunskap om hushållning, produkter och marknader. Tester, granskningar, jämförelser och avslöjande.

» På biblioteket

Släktforskningsdatabaser

Klicka på länken nedan för mer information om databaser för släktforskning.

» Släktforskningsdatabaser

Svenska.se

Svenska.se är en samlingsplats för språkresurser från Svenska Akademien. Här finns de tre ordböckerna SAOL, SO och SAOB samt Svenska Akademiens grammatik (SAG).

» På biblioteket och hemifrån

Tester

Sammanställning över produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet. Därefter analyseras de sammanslagna resultaten och topp 3-vinnarna utses.

» På biblioteket och hemifrån

Trafiko

Nu kan du plugga körkortsteori gratis med Trafiko på biblioteket. Anslut till bibliotekets wifi för att få tillgång till videor, körkortsfrågor, e-bok och ljudbok.

Teorin finns på svenska, engelska, persiska och arabiska.

» På biblioteket

Wikipedia

En encyklopedi på nätet med öppet och fritt innehåll, som utvecklas och redigeras av besökarna själva. Alla bidrag kvalitetskontrolleras av frivilliga.

» På biblioteket och hemifrån

Språk

Hedemora stadsbibliotek

Hedemora stadsbibliotek

Öppettider 1 september - 31 maj

Måndag: 10:00 - 18:00
Tisdag: 10:00 - 18:00
Onsdag: 10:00 - 18:00
Torsdag: 10:00 - 18:00
Fredag: 10:00 - 17:00
Lördag: 10:00 - 14:00
Söndag: Stängt

Tidningsrummet öppnar kl 8:00 måndag - fredag


Öppettider 1 juni - 31 augusti
Måndag - fredag 10:00-17:00